DISTRIBUIȚI
stiripesurse

Rusia exclude ca Ucraina să poată recuceri Crimeea, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass, ca răspuns la cele afirmate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie ANSA, potrivit RADOR.

Tot Dmitri Peskov a anunţat că „Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni vineri cu o delegație de mame de soldați angajaţi în operațiunea militară din Ucraina”, subliniind că va fi o conversație „liberă”, fără un program prestabilit. Întâlnirea a fost organizată în ajunul Zilei Mamei, care se sărbătorește mâine în Rusia.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

Peste 15.000 de persoane au dispărut în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a anunțat un oficial al Comisiei Internaționale pentru Persoanelor Dispărute (ICMP), potrivit agenției de presă Reuters pe site-ul său. Deocamdată nu este clar câte persoane au fost strămutate forțat, sau se află în închisoare în Rusia, câte trăiesc și sunt separate de familiile lor, sau au murit, a declarat Matthew Holliday, directorul programului ICMP pentru Europa.

În orice caz, căutarea celor dispăruți va dura ani de zile, chiar și după ce încetarea luptelor, a adăugat Holliday, subliniind că cifra de 15.000 este totuşi prudentă, având în vedere că numai în orașul-port Mariupol, autoritățile estimează până la 25.000 de persoane decedate, sau date dispărute. „Numerele sunt uriașe și provocările cu care se confruntă Ucraina sunt vaste”, a spus Holliday.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

50% din locuințele din Kiev continuă să fie fără electricitate, apa a fost restabilită peste tot, iar o treime din locuințele din Kiev beneficiază din nou de încălzire. În ceea ce privește comunicațiile mobile, funcționarea rețelelor tuturor operatorilor de telefonie mobilă depinde de alimentarea cu energie.

Între timp, continuă bombardamentele rusești asupra orașului Zaporijjia, unde joi seară un spital a fost avariat de un atac cu rachete, aşa cum a raportat pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh. „Inamicul a atacat din nou periferia oraşului Zaporijjia. De data aceasta, rachetele au căzut lângă spital. Din fericire, nu a fost rănit nimeni, dar nu același lucru se poate spune despre clădire. Zeci de ferestre au fost sparte”, a spus Starukh.