DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Kremlinul a denunţat vineri „presiunea fără precedent” asupra mass-mediei ruse în Statele Unite, ameninţând cu represalii în cazul unor noi imixtiuni în activităţile lor, după ce Washingtonul le-a cerut să dea socoteală în legătură cu relaţiile lor cu statul rus, relatează AFP. 

Postul de televiziune RT (fosta Russia Today) şi agenţia de ştiri Sputnik, finanţate de Kremlin, sunt supuse „unei presiuni fără precedent (…) care îngreunează semnificativ munca lor în mai multe ţări occidentale, în special în Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferinţe de presă.


„Desigur, dacă aceste hărţuiri şi încălcări ale dreptului presei noastre de a-şi face treaba fără obstacole vor continua, nu putem exclude acţiuni bazate pe principiul reciprocităţii”, a ameninţat oficialul rus, referindu-se la „persecuţia” RT şi Sputnik.

La mijlocul lunii septembrie, Ministerul de Justiţie al Statelor Unite a cerut RT să se supună legii numită FARA (Foreign Agents Registration Act), care obligă orice societate ce reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să informeze cu regularitate autorităţile americane cu privire la relaţiile sale cu acel stat sau cu acea instituţie.

„Un efect negativ colosal ar fi ca oamenii să demisioneze în număr mare. Oamenilor le este teamă. Ne este cu atât mai dificil să găsim un jurnalist independent în Statele Unite”, a declarat joi redactorul-şef al RT, Margarita Simonian, citată de agenţia Tass în cadrul unei reuniuni a unui grup de lucru al Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului).

RT este deseori acuzat de Washington că ar fi un instrument de propagandă al Kremlinului. Canalul a fost menţionat la începutul anului într-un raport al serviciilor secrete americane privind presupusa ingerinţă a Moscovei în campania prezidenţială americană de anul trecut.

De asemenea, Sputnik se află cu regularitate în centrul disputelor diplomatice între Moscova şi ţările occidentale, ale căror relaţii s-au deteriorat odată cu criza din Ucraina şi anexarea în martie 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.

RT dispune de canale de difuzare în limbile engleză, spaniolă şi arabă, cu misiunea oficială de a oferi telespectatorilor străini un „punct de vedere alternativ” şi o „imagine asupra poziţiei ruse”.