DISTRIBUIȚI
CNN.com

Recenta întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul britanic Boris Johnson a fost constructivă, a dat asigurări marţi Kremlinul, în contextul în care Londra a evocat o întrevedere mai tensionată, transmite AFP, potrivit agerpres.

”În ansamblu, întâlnirea a fost destul de scurtă, dar în acelaşi timp constructivă, cu elemente de reconciliere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Citeşte şi: O baracă plină cu muncitori a luat foc! 11 oameni au ars de vii!

Cei doi lideri s-au întâlnit duminică la Berlin, pentru prima dată, în marja Conferinţei internaţionale privind Libia.

Potrivit unui comunicat publicat duminică de Downing Street, premierul britanic l-a avertizat pe Putin să înceteze ”activitatea destabilizatoare” a Rusiei.

Şeful guvernului britanic a reiterat poziţia ţării sale cu privire la incidentul din 4 martie 2018, când fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi în stare de inconştienţă într-un centru comercial din Salisbury (sudul Angliei) şi spitalizaţi în stare gravă.

Kremlinul are însă o altă opinie despre conţinutul întrevederii Johnson-Putin. ”Fondul întâlnirii diferă clar de comunicatul din Downing Street”, a spus Peskov.

Citeşte şi: Fostul şef al Interpolului, CONDAMNAT la ani grei de închisoare pentru corupţie

Londra acuză Rusia că s-a aflat în spatele atacului comis la Salisbury cu agent chimic Noviciok, ca represalii pentru colaborarea lui Skripal cu serviciile de informaţii britanice.

Moscova respinge însă aceste acuzaţii, iar relaţiile sale cu Regatul Unit s-au deteriorat în acest context.

În decembrie, după victoria netă a lui Boris Johnson în alegerile anticipate din Regatul Unit, şeful statului rus a afirmat că doreşte un ”dialog constructiv” cu Londra. Cele două ţări au poziţii divergente asupra a numeroase dosare internaţionale, precum conflictul din Siria şi criza ucraineană.