DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Kremlinul a anunţat marţi că urmăreşte cu ‘atenţie’ şi ‘îngrijorare’ criza intervenită în relaţiile dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Patriarhia Constantinopolului şi speră că ‘înţelepciunea va prevala’ asupra divergenţelor dintre cele două instituţii, informează EFE, potrivit Agerpres.

‘Desigur, urmărim cu mare atenţie şi îngrijorare evoluţia relaţiilor dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Patriarhia Ecumenică’, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, comentând decizia Patriarhiei Moscovei de a întrerupe toate legăturile cu Constantinopolul după acordarea autocefaliei Bisericii ucrainene.


Citește și : Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori din rațiuni de securitate

Kremlinul este încrezător că ‘înţelepciunea va prevala’ în relaţiile dintre cele două instituţii religioase, a reiterat Peskov, insistând totodată asupra respectării ‘intereselor Bisericii Ortodoxe Ruse’.

Pe de altă parte, el a subliniat că statul rus nu se amestecă în chestiunile bisericii, dar ‘întrucât este vorba de una dintre principalele religii din Rusia, relaţia Bisericii Ortodoxe Ruse cu alte biserici nu poate lăsa indiferente’ autorităţile ruse.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a apreciat că decizia Bisericii Ortodoxe Ruse de a rupe relaţiile cu Patriarhia Constantinopolului arată justeţea politicii Kievului şi avertizat că Biserica rusă nu face astfel decât să se izoleze.

‘Ei au luat calea de autoizolare şi de conflict cu întreaga lume ortodoxă’, a declarat liderul ucrainean în timpul unei întâlniri cu emisarii Patriarhiei de la Constantinopol la Kiev.

La 11 octombrie, Sinodul Bisericii din Constantinopol a anulat decretul ‘tomos’, care subordona Biserica ucraineană Bisericii ruse încă din 1686, cu scopul de a garanta autocefalia Bisericii ucrainene.

Citește și : Barnier: UE și Marea Britanie vor lucra „calm şi serios” în următoarele săptămâni pentru a se ajunge la un acord

La încheierea Sinodului de la Constantinopol (Istanbul) a fost ridicată şi anatema asupra lui Filaret, liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a fost excomunicat de Moscova pentru autoproclamarea unei biserici independente de Patriarhia Rusiei.

Ca răspuns, Biserica Ortodoxă Rusă a denunţat politizarea deciziilor de la Constantinopol şi a rupt toate relaţiile cu Patriarhia Ecumenică.