DISTRIBUIȚI

Kremlinul a anunţat miercuri că este preocupat de tensiunile în creştere în regiunea de est a Ucrainei, devastată de război, şi că se teme că forţele guvernamentale de la Kiev ar putea provoca reînceperea conflictului cu separatiştii pro-ruşi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Comentariile au loc la o zi după ce comandantul şef al armatei ucrainene a acuzat Rusia de concentrare de forţe în apropiere de frontierele comune şi a afirmat că separatiştii pro-ruşi încalcă sistematic armistiţiul din estul Ucrainei.


Citeşte şi: Merkel şi Macron l-au băgat ‘în şedinţă’ pe Putin – Black News

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de o recrudescenţă a violenţelor în regiune. În jur de 14.000 de persoane au fost ucise în conflict de la declanşarea sa în 2014, susţine Ucraina.

„Suntem preocupaţi în legătură cu tensiunile în creştere şi cu faptul că, într-un fel sau altul, partea ucraineană ar putea întreprinde acţiuni provocatoare care ar putea duce la război. Nu ne dorim deloc acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Vreau să spun un război civil, care deja s-a produs aici”, a spus Pekov, în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii, când i s-a cerut să îşi clarifice afirmaţia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi seara Ucraina, în cadrul unei convorbiri prin videoconferinţă cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron, că a provocat confruntări armate cu separatiştii şi că a eşuat în a-şi onora acordurile din regiune.

De asemenea, Putin a îndemnat Kievul să intre într-un dialog direct cu forţele separatiste locale, a mai precizat Kremlinul marţi seară.

Citeşte şi: NATO interceptează tot mai multe avioane ruseşti: Nivel NEOBIŞNUIT al activităţii aeriene în Marea Neagră! – Black News

„Partea rusă a exprimat preocupări serioase cu privire la escaladarea confruntărilor armate care este provocată de Ucraina de-a lungul liniei de contact şi din cauza refuzului său efectiv de a implementa acordurile din iulie 2020 pentru consolidarea regimului încetării focului”, a mai precizat Kremlinul.

Germania, Rusia şi Franţa sunt parte a aşa-numitului „format Normandia”, care mai include şi Ucraina, şi care a fost înfiinţat în 2014 pentru a soluţiona conflictul din estul Ucrainei.