DISTRIBUIȚI
CNN

Kremlinul a avertizat joi că adoptarea unor noi sancţiuni americane contra Rusiei, iminente conform presei din SUA, nu ar favoriza organizarea unui summit al preşedinţilor Joe Biden şi Vladimir Putin, propus de Casa Albă, transmite AFP,  potrivit agerpres.

”Este evident că probabilele sancţiuni despre care este vorba nu vor favoriza o asemenea întâlnire”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a subliniat că le va reveni ”celor doi preşedinţi” să decidă dacă posibile noi sancţiuni vor împiedica sau nu desfăşurarea summitului.


Citește și: Washingtonul reacționează dur la ultimul anunț al Teheranului

”Noi condamnăm toate iniţiativele de sancţionare, le considerăm ilegale”, a accentuat Peskov.

Potrivit presei americane, SUA vor anunţa noi sancţiuni împotriva Moscovei, ca represalii la amestecul ei în alegerile americane şi la un amplu scandal de piraterie informatică, SolarWinds.

Măsurile ar urma să includă expulzarea unor cetăţeni ruşi şi ar afecta 30 de entităţi ruse, dar şi vânzarea de obligaţiuni de stat.

Începând din ianuarie şi mai ales după preluarea mandatului prezidenţial de către Joe Biden, relaţiile deja tensionate dintre SUA şi Rusia s-au degradat rapid. Ambasadorul Rusiei la Washington a fost rechemat în ţară după ce liderul de la Casa Albă l-a numit ”asasin” pe Vladimir Putin.

Citește și: Un sfert din decesele Covid NU SUNT CAUZATE de virus

Rusia, care a fost deja vizată de noi sancţiuni în acest an, a fost criticată dur pentru întemniţarea principalului opozant rus, Aleksei Navalnîi.

În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat zeci de mii soldaţi la frontiera ucraineană şi a acuzat Kievul că pregăteşte o ofensivă contra separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

În acest context, Biden i-a propus marţi lui Putin să se întâlnească într-o ţară terţă. Kremlinul a primit favorabil invitaţia, dar încă nu a dat un răspuns la propunerea americană.