DISTRIBUIȚI
Secretary General of the Christian Democratic Union (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer delivers a press conference on her candidacy to lead the CDU party in Berlin, on November 7, 2018. - German Chancellor Angela Merkel does not stand for a re-election as party leader at the CDU Party conference in Hamburg from 6 to 8 December 2018. Twelve men and women applied for her successor. Opportunities are currently granted only to the prominent candidate - in addition to Kramp-Karrenbauer are the German Health Minister Jens Spahn and ex-Union faction leader Friedrich Merz. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Pandemia de COVID-19 reprezintă o oportunitate pentru o cooperare mai bună în interiorul Europei, a afirmat vineri ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit dpa, scrie agerpres.

”Am văzut că această pandemie ne-a condus la limitele capacităţii noastre naţionale de a acţiona”, a spus Kramp-Karrenbauer într-o dezbatere online organizată de Institutul danez pentru studii internaţionale (DIIS). Germania a preluat la 1 iulie, de la Croaţia, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.


Citește și : Beijingul A OPRIT contagiunea și ridică majoritatea restricțiilor

”Din punctul meu de vedere aceasta este o răscruce. COVID-19 ne oferă şansa de a ne apropia încă o dată”, a adăugat ea.

Ministrul german al apărării s-a referit la NATO, estimând că în condiţiile contractării economiei germane din cauza COVID-19, obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare va fi atins ”probabil mai repede decât ne aşteptăm”.

În ultimii ani, preşedintele american Donald Trump a criticat constant Berlinul pentru faptul că alocă fonduri insuficiente pentru apărare şi că lasă pe umerii SUA sarcina apărării colective în cadrul NATO.

Pe de altă parte, potrivit lui Kramp-Karrenbauer, China este o ţară cu care Germania şi Uniunea Europeană cooperează ”foarte strâns” din punct de vedere economic, dar ţara asiatică este şi un ”concurent” economic. ”Dar în acelaşi timp nu este un oponent sau un inamic ”, a precizat ea.

Citește și : Parchetul rus cere ani grei de închisoare pentru o jurnalistă acuzată de ‘justificarea terorismului’