DISTRIBUIȚI
DNA

Şefa luptei anti-corupţie din România denunţă ‘atacurile incredibile’ menite să deraieze munca procurorilor.

Laura Codruţa Koveşi a declarat pentru Euronews că politicienii şi diverşi oameni de afaceri încearcă din răsputeri să dea înapoi una dintre cele mai corupte state din UE, pe fondul dezbaterii parlamentare privind un proiect de lege care ar plasa sistemul judiciar din România sub control politic.


Iniţiativa legislativă a declanşat proteste de stradă şi a fost criticată de magistraţi şi de către preşedintele ţării, Klaus Iohannis.

‘Dacă legea va trece, ea va avea un impact negativ puternic asupra independenţei justiţiei şi va duce la controlul politic al activităţii exercitate de procurori’, spune Kovesi.

‘Acest aspect va duce rapid la subordonarea politică a procurorilor şi ar putea obstrucţiona serios lupta anti-corupţie. În opinia mea, indepenţa justiţiei nu reprezintă un privilegiu acordat magistraţilor, ci este un principiu fundamental al unei societăţi democrate’, adaugă şefa DNA.

Din 2013 şi până acum, DNA a acuzat pentru corupţie 68 de oficiali români, printre care un prim ministru, doi vicepremieri, 11 miniştri şi 39 de parlamentari.

Beneficiind de o justiţie indendentă, aproape jumătate dintre ei au fost condamnaţi, menţionează Kovesi.
‘Anchetele DNA au fost primite cu multă speranţă şi încredere în rândul societăţii noastre civile. De asemenea, este adevărat că investigaţiile noastre au mobilizat un întreg sistem format din politicieni şi oameni de afaceri care se simt ameninţaţi şi au interesul să îşi păstreze controlul asupra resurselor publice.
De aceea întreg sistemul judiciar se confruntă cu atacuri incredibile, pornind de la propagarea de ştiri false până la angajarea unor companii specializate în intimădări şi hărţuiri’, spune Laura Kodruta Kovesi, citată de Euronews.

Puteţi asculta INTERVIUL complet AICI