DISTRIBUIȚI
Arbresh.info

Autorităţile de la Pristina sunt nemulţumite de medierea Uniunii Europene în tratativele privind normalizarea relaţiilor cu Serbia şi doresc ca şi SUA să fie implicate în acest dialog, a anunţat vineri premierul kosovar Ramush Haradinaj, citat de DPA, conform agerpres. 

”Noi nu vom sta la aceeaşi masă cu Uniunea Europeană fără America”, a spus Haradinaj, citat de mai multe publicaţii kosovare.


Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

Potrivit şefului guvernului de la Pristina, Kosovo ‘nu a câştigat nimic’ în ultimii ani de pe urma medierii de către UE a dialogului cu Serbia.

”Serbia se îndreaptă către aderarea la UE, blocând Kosovo pe acelaşi drum”, a subliniat Ramush Haradinaj, fost comandant al organizaţiei paramilitare Armata de Eliberare a Kosovo (UCK).

Independenţa provinciei sârbe Kosovo, proclamată unilateral de parlamentul de la Pristina în februarie 2008, a fost recunoscută de majoritatea statelor membre ale UE. Singurele ţări din blocul comunitar care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Uniunea Europeană mediază din 2013 procesul de normalizare a relaţiilor între Belgrad şi Pristina. Deşi negocierile au dus la semnarea unor acorduri în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo, foarte puţine prevederi din aceste documente au fost puse în practică până în prezent.

Etnicii albanezi, ce formează majoritatea populaţiei kosovare, consideră Statele Unite drept cel mai important susţinător al lor.