DISTRIBUIȚI
Balkan Insight

Mii de sârbi din nordul Kosovo s-au reunit marţi în Kosovska Mitrovica pentru a protesta paşnic faţă de decizia autorităţilor de la Pristina de a impozitat cu 100 % mărfurile sârbeşti, relatează agenţia Tanjug, scrie Agerpres.

Protestatarii purtau bannere pe care scria: ”Vrem pace, nu război”, ”Nu ne înfometaţi copiii”, ”UE, deschide ochii”, ”Stop violenţei din partea Pristinei” şi ”Avem dreptul la pâine”. Ei spuneau că nu-i vor permite Pristinei să-i expulzeze din teritoriu prin măsuri discriminatorii.


Citește și : Peste 600 de sinistraţi în urma revărsării unui râu în nord-vestul Columbiei

Un membru al adunării locale, Dragisa Milovic, care conduce organizaţia civică ”Pentru Zvecan-ul nostru” (oraş din districtul Mitrovica), a declarat că a venit la protest pentru a arăta că sârbii sunt uniţi în cele mai dificile momente.

Doar uniţi, sârbii din Kosovo au reuşit să treacă prin războiul din 1999, pogromul din 2004 şi declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo (2008), a afirmat Milovic.

Înainte de protest, primarii din patru oraşe cu populaţie majoritar sârbă din nordul Kosovo au demisionat şi adunările municipale au decis încetarea activităţii autorităţilor locale până când Pristina îşi va retrage decizia.

Citește și : Preşedintele francez promite 3 luni de consultări asupra politicii energetice