DISTRIBUIȚI
balkaneu.com

Guvernul din Kosovo consideră posibilitatea unor atacuri comise de combatanţi ai Statului Islamic care se întorc din Irak şi Siria ca una dintre principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale, conform unui document , relatează agerpres .

Aproximativ 300 de kosovari au plecat în Siria şi Irak din 2012 să lupte alături de gruparea Statul Islamic pentru înfiinţarea unui califat condus de legea islamică. Circa 70 au fost ucişi, dar se crede că mulţi, inclusiv femei şi copii, se află în continuare în zona de conflict, în ciuda expulzării grupării din aproape toate centrele populate pe care le controla.


Citiți și : ‘Știrile false şi dezinformarea online’ motiv de consultare publică lansat de Comisia Europeană

Documentul, „Strategia de stat împotriva terorismului şi planul de acţiune 2018-2022”, a fost publicat vineri pe un site guvernamental. Conform documentului, ameninţările potenţiale includ „atacuri ale membrilor organizaţiilor teroriste prin intermediul combatanţilor terorişti străini, ale unor celule inactive, dar ale şi simpatizanţilor şi susţinătorilor ce ar putea fi inspiraţi să comită acte violente”.

Agenţiile de securitate internaţionale şi locale au avertizat anterior asupra riscului reprezentat de întoarcerea combatanţilor, iar în 2015 Kosovo a adoptat o lege care pedepseşte implicarea în luptele din conflictele străine cu până la 15 ani de închisoare.

Documentul notează că au existat „apeluri publice pentru atacuri teroriste în Kosovo şi în regiune” şi numeşte terorismul „una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale”.

Populaţia din Kosovo este 90% musulmană, dar în mare măsură laică.

Nu au existat atacuri islamiste pe teritoriul său, deşi în iunie nouă bărbaţi kosovari au fost inculpaţi pentru planificarea unor atacuri la un meci de fotbal în Albania împotriva echipei naţionale israeliene şi a fanilor săi în noiembrie anul trecut.

Procurorul de stat a declarat că unii dintre bărbaţi au fost în contact cu Lavdrim Muhaxheri, un membru proeminent al Statului Islamic şi autodeclarat „comandant al albanezilor în Siria şi Irak”, de la care primiseră ordine de atac. Despre Muhaxheri s-a anunţat că a fost ucis în Siria în aceeaşi lună.

În strategia guvernamentală, elaborată de Ministerul de Interne, se afirmă că o formă de islam radical a fost importată în Kosovo de organizaţii nonguvernamentale din Orientul Mijlociu după sfârşitul războiului de secesiune faţă de Serbia din 1998-1999.