DISTRIBUIȚI

Guvernul în exerciţiu din Kosovo a decis duminică să interzică importurile de produse din Serbia, care nu sunt marcate „Destinate Republicii Kosovo”, măsură ce realimentează războiul comercial dintre Pristina şi Belgrad, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, potrivit AFP, scrie agerpres.

Această decizie intervine la două luni după ce executivul aflat la final de mandat al premierului Albin Kurti a decis să elimine creşterea de 100% a taxelor vamale impuse produselor sârbe, cedând astfel unei presiuni considerabile exercitate de SUA.


Citește și : China anunţă că ar putea pune piaţă un vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul anului

Kurti a avertizat totuşi că va introduce „măsuri de reciprocitate” în care va fi inclusă orice decizie a guvernului aflat la final de mandat.

Taxele vamale impuse la sfârşitul anului 2018 de Kosovo au fost o reacţie la campania diplomatică dusă de Belgrad împotriva recunoaşterii internaţionale a fostei sale provincii. Ele deveniseră principalul obstacol în reluarea convorbirilor cu Serbia pentru normalizarea relaţiilor lor.

Coaliţia formată de Vetvendosje, partidul lui Kurti şi Liga democratică a Kosovo (LDK) s-a destrămat în luna martie, la mai puţin de două luni după ce preluase puterea, în urma unei moţiuni de cenzură depusă de LDK şi motivată parţial prin presiunile exercitate de SUA, principalul aliat al Kosovo, nemulţumite de politica lui Albin Kurti faţă de Serbia.

Guvernul kosovar a precizat, într-un comunicat difuzat duminică, că va interzice de acum înainte importurile de produse „care neagă independenţa şi suveranitatea Republicii Kosovo”.

În viitor, produsele venite din Serbia vor trebui să aibă o refere în documentaţia care le însoţeşte stipulând că aceste produse sunt „destinate Republicii Kosovo”, măsură pe care Belgradul a calificat-o imediat drept „inacceptabilă”.

„Nu avem intenţia să continuăm dialogul despre normalizarea relaţiilor atât timp cât taxele şi reciprocitatea nu vor fi înlăturate. Această decizie este inacceptabilă şi neagă toate acordurile” încheiate până în prezent, a declarat ministrul de externe sârb Ivica Dacic la televiuziunea naţională RTS.

Citește și : Primarul din Chicago, atac dur la adresa lui Trump după revoltele de la Minneapolis: ‘F… you!’

Serbia exporta în Kosovo mărfuri în valoare de peste 400 milioane de euro anual.

Serbia nu a recunoscut niciodată independenţa autoproclamată a Kosovo în 2008 şi desfăşoară o campanie pentru a menţine în afara organizaţiilor internaţionale, între care şi ONU.