DISTRIBUIȚI
aboutlyrics.eu

Occidentul se află în faţa unui moment al adevărului în timp ce Rusia aşteaptă răspunsul acestuia la propunerile ei privind arhitectura de securitate europeană, a declarat miercuri Konstantin Gavrilov, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena asupra securităţii militare şi controlului armamentelor, relatează agenţia TASS, potrivit agerpres

”Vine un moment al adevărului când Vestul fie acceptă propunerile noastre, fie vor fi găsite alte căi de asigurare a securităţii Rusiei”, a spus diplomatul rus la o reuniune a Forumului OSCE de cooperare pentru securitate. ”Sunt convins că prin efort şi bunăvoinţă de a ajunge la un compromis în orice situaţie este posibil să găsim o cale către soluţii acceptabile reciproc. Suntem în criză de timp. Numărătoarea inversă începe”, a adăugat Gavrilov.


Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

Potrivit acestuia, miza este minimizarea cheltuielilor militare şi soluţionarea chestiunilor de securitate, despre care a apreciat că sunt presante nu doar pentru Rusia, ci şi pentru toate naţiunile din Eurasia şi zona euro-atlantică.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia aşteaptă săptămâna aceasta să primească ”în scris” răspunsuri la propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise către SUA şi NATO.

Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est.

Consultările ruso-americane pe acest subiect desfăşurate săptămâna trecută nu au condus la un rezultat, SUA considerând cererile Rusiei ca fiind inacceptabile. Ministrul Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Antony Blinken vor avea vinerea aceasta o întâlnire la Geneva, la care şeful diplomaţiei americane, a anunţat acesta, nu va veni cu răspunsurile scrise cerute de Moscova.

Deşi a concentrat peste 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, Rusia neagă că ar plănui o invazie. Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a declarat miercuri că Rusia nu intenţionează să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina.

Citește și : Macron propune ‘o nouă ordine de securitate’ în Europa

Pe de altă parte, acesta a precizat că Moscova nu va accepta un moratoriu pe termen limitat asupra extinderii NATO. ”Nu! Acest scenariu este inacceptabil. Avem nevoie de garanţii obligatorii juridic asupra ne-extinderii NATO, sub formă de tratate: un acord bilateral cu SUA şi un acord multilateral cu NATO”, a indicat Riabkov, răspunzând unei întrebări adresate la clubul de discuţii Valdai.

”Am trecut prin această situaţie de multe ori în trecut, când astfel de formule, aparent benefice, au fost rapid uitate, s-au întors pe dos şi s-au transformat în opusul lor. Nu m-aş avânta în referiri istorice, dar toate acestea există, au fost documentate şi publicate. Nu putem fi mulţumiţi cu încă un tertip”, a concluzionat oficialul rus.