DISTRIBUIȚI
United with Israel

Parlamentul israelian (Knesset) a ratificat joi seara acordul de normalizare a relaţiilor semnat în luna septembrie între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU), informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Optzeci de deputaţi israelieni au votat în favoarea unui acord cu Emiratele şi 13 au votat împotrivă, după mai mult de opt ore de dezbateri în parlament şi un maraton de discursuri, în condiţiile în care peste 100 dintre cei 120 de parlamentari israelieni au luat cuvântul.


Citește și: Un fost ministru mexican al apărării a fost ARESTAT în SUA

Cei 13 parlamentari care s-au opus acordului sunt membri ai Listei Unite a partidelor arabe.

În timpul dezbaterii, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „acest acord istoric este urmarea unor eforturi continue”, exprimându-şi speranţa că şi alte ţări din regiune vor semna „alte acorduri de pace”.

Netanyahu a mai afirmat că Israelul a avut recent şi pentru prima dată contacte cu o ţară din regiune, însă fără a preciza despre ce ţară este vorba.

Acordul cu EAU şi un altul cu Bahrainul au fost semnate oficial pe 15 septembrie la Washington, cu medierea preşedintelui american Donald Trump, pentru a face din aceste state din Golf primele ţări arabe care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Citește și: Donald Trump şi Joe Biden au stiluri de confruntare opuse când vine vorba despre coronavirus

Aceste acorduri au fost denunţate de palestinieni drept „o trădare” din partea celor două ţări, în condiţiile în care soluţionarea conflictului israeliano-palestinian era până acum considerată o condiţie esenţială pentru normalizarea relaţiilor între Israel şi statele arabe.

Administraţia americană încearcă să convingă şi alte ţări arabe să încheie acorduri de normalizare a relaţiilor cu Israel.