DISTRIBUIȚI
dpa

Parlamentul israelian a adoptat joi proiectul de buget pe anul 2019, un vot care pune capăt crizei din coaliţia conservatoare de guvernare condusă de Benjamin Netanyahu, transmite dpa, potrivit agerpres.

Bugetul, care prevede cheltuieli de 479,6 miliarde de şekeli (140 miliarde de dolari), a trecut cu 62 de voturi pentru şi 54 împotrivă, cu sprijinul partidelor ultraortodoxe care ameninţaseră anterior cu respingerea proiectului dacă nu va fi prelungită scutirea de serviciul militar obligatoriu a studenţilor şcolilor talmudice.


Citeşte şi: Tragedie în marina SUA – 2 militari morţi după ce un avion Super Hornet s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament

Coaliţia de guvernare condusă de Netanyahu s-a aflat săptămâna trecută în pragul colapsului după ce politicieni marcanţi, în frunte cu ministrul apărării, Avigdor Lieberman, liderul partidului naţionalist secular Yisrael Beitenu, au declarat că nu vor susţine un compromis convenit între premier şi partidele ultraortodoxe.

Politicieni din opoziţie, dar şi unul din membrii principali ai coaliţiei l-au acuzat pe Benjamin Netanyahu – vizat de mai multe anchete ale poliţiei, dar beneficiind de un sprijin puternic în sondaje – că încearcă să provoace alegeri anticipate pentru a-şi întări poziţia în eventualitatea unei inculpări penale.

Citeşte şi: Tancurile israeliene au lovit poziţiile Hamas din Fâşia Gaza

Evreii ultraortodocşi sunt exceptaţi de la stagiul militar în urma acordului din 1949 între fondatorul statului Israel, David Ben Gurion, şi lideri ultraortodocşi, prin care circa 400 de bărbaţi tineri au permisiunea de a studia texte biblice în locul serviciului militar.

Potrivit AFP, Curtea Supremă a Israelului a decis însă în decembrie 2017 că evreii ultraortodocşi trebuie să efectueze serviciul militar şi a acordat guvernului un termen de un an pentru a reglementa situaţia. Până acum, sute de mii de tineri cu această orientare religioasă au fost scutiţi de armată. În condiţiile în care armata este o instituţie vitală pentru Israel, excepţiile trezesc resentimente în rândul altor grupuri sociale. În prezent, circa 10% din populaţia Israelului este ultraortodoxă, iar natalitatea mai mare în rândurile acestui grup ar putea ridica proporţia la 25% până în 2050.