DISTRIBUIȚI
The Atlantic

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a declarat luni, la Londra, că înţelege dificultăţile Germaniei în a-şi găsi rolul în Europa în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina, relatează DPA, potrivit agerpres.

„Nu este o sarcină uşoară pentru Germania să joace un rol de conducere în Europa şi să îl sprijine pe poziţia de cea mai mare putere militară din Europa, dată fiind istoria sa”, le-a spus el jurnaliştilor în capitala Marii Britanii.


Citește și : Rusia a comis o crimă de război prin lansarea unei rachete asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuk, acuză un oficial ucrainean

„Înţeleg sarcina pe care guvernul german şi-a stabilit-o şi faptul că nu a putut să se implice pe deplin, într-un context foarte diferit de ce a fost nevoit să facă până acum”, a afirmat Kissinger, în vârstă de 99 de ani.

„Prin urmare, Germania va avea un rol foarte important în reconstruirea noii Europe care apare acum, inclusiv reconstruirea Ucrainei după război, ceea ce va necesita o asistenţă de tipul Planului Marshall”, a declarat el.

Fostul secretar de stat american a mai spus că Germania va juca un rol important în privinţa securităţii Europei în faţa unei potenţiale noi agresiuni din partea Rusiei.

Citește și : Companiile energetice franceze cer ‘reținere urgentă’ din partea clienților

Kissinger, a cărui familie germano-evreiască a fost forţată să fugă din Germania nazistă în 1938, a fost unul dintre artizanii cheie ai politicii externe a SUA de la sfârşitul anilor 1960 şi până la sfârşitul anilor 1970 în calitate de consilier de securitate naţională şi secretar de stat.