DISTRIBUIȚI
Reuters

Şapte persoane au fost reperate duminică la bordul unei bărci în derivă în apropierea arhipelagului Kiribati, în Oceanul Pacific, de către un avion militar neozeelandez care căuta un feribot dat dispărut în urmă cu 10 zile, relatează AFP.

Această barcă pare a fi una din cele două care se aflau în dotarea feribotului MV Butiraoi, care transporta 50 de persoane, a precizat John Ashby, din cadrul Centru neozeelandez de coordonare a operaţiunilor de salvare, conform agerpres.


„Grupul a părut foarte uşurat atunci avionul Orion al aviaţiei militare neozeelandeze i-a lansat provizii, apă, precum şi o staţie radio”, a declarat într-un comunicat John Ashby.

Citește și : Curtea Constituţională a Spaniei blochează învestirea lui Carles Puigdemont ca şef al executivului catalan

Un vas de pescuit a primit ordinul să îşi schimbe cursul pentru a merge să recupereze cele şapte persoane, în timp ce operaţiunile de căutare continuă pentru a găsi alţi supravieţuitori.

Armata neozeelandeză a precizat duminică la prânz (ora locală) că vaporul se găsea la 92 de kilometri nord-est de barcă şi urma să ajungă la el în cursul după-amiezii.

MV Butiraoi, un catamaran din lemn cu o lungime de 17,5 metri, a părăsit la 18 ianaurie Insula Nonouti pentru Betio Tarawa, tot în arhipelagul Kiribati, un traseu de 260 de kilometri care trebuia parcurs în două zile.

Potrivit responsabililor neozeelandezi care participă la căutări, vasul a fost dat dispărut a doua zi, pe 19 ianuarie.

John Ashby a informat că feribotul pare să-şi fi „reparat arborele elicei chiar înaintea plecării”, ceea ce ar este posibil să fi „contribuit la unele probleme de navigare”.

Avionul militar Orion care i-a reperat pe supravieţuitori a fost trimis de Noua Zeelandă vineri seară, la solicitarea autorităţilor din Insulele Fiji care coordonează căutările.

Arhipelagul Kiribati, alcătuit din 33 de atoli şi recife locuite de 110.000 de persoane, se întinde pe o suprafaţă de 3.460 de kilometri pătraţi la nord-est de Insulele Fiji.