DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis condoleanţe preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in ca urmare a decesului mamei acestuia, în pofida rezervei manifestate de Phenian şi a relaţiilor bilaterale îngheţate, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Într-un mesaj trimis miercuri seara prin satul de frontieră Panmunjom, Kim a exprimat ”profunde condoleanţe” şi ”consolare” în urma pierderii suferite de preşedintele Moon, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei sud-coreene, Ko Min-jung.


Citeşte şi: Tragedie în Pakistan. 65 de oameni AU ARS de VII într-un tren – VIDEO

Mama preşedintelui Moon, Kang Han-ok, în vârstă de 92 de ani, a decedat marţi la un spital din oraşul-port Busan.

Kim a transmis mesajul în contextul în care relaţiile inter-coreene s-au răcit anul acesta pe fondul blocajului survenit în convorbirile dintre Phenian şi Washington pe tema denuclearizării nord-coreene.

Nordul a intensificat criticile împotriva Sudului în ultimele luni pentru continuarea exerciţiilor militare cu Statele Unite Statele şi dotarea cu arme de înaltă tehnologie concepute pentru protejarea de ameninţările nord-coreene.

Vezi şi: PRIMELE IMAGINI cu operaţiunea care a dus la eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi

În cel mai recent semn al relaţiilor încordate, Kim Jong Un a ordonat săptămâna trecută demolarea clădirilor ”uzate” şi ”capitaliste” construite de Coreea de Sud în staţiunea de pe Muntele Kumgang, în Coreea de Nord. Phenianul a respins de asemenea oferta Seulului de convorbiri, propunând ca discuţiile să aibă loc prin documente.

Sora lui Kim Jong Un a oferit flori în luna iunie când a decedat soţia fostului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung, care a susţinut dialogul politic cu Nordul.