DISTRIBUIȚI
CNN.com

Statele Unite reprezintă principala cauză a instabilităţii din peninsula coreeană, a declarat marţi liderul nord-coreean Kim Jong Un, transmite AFP, potrivit agerpres.

În pofida apelurilor recente la dialog din partea Washingtonului, nu există niciun motiv să „credem că nu sunt ostili”, a declarat Kim Jong Un luni, la Phenian, la ceremonia de deschidere a unei expoziţii consacrate apărării.


Citeşte şi: Documente secrete din PCC: China se pregăteşte de un FOCAR de covid la scară largă – Black News

Administraţia Biden a asigurat în repetate rânduri că nu are intenţii beligerante faţă de Coreea de Nord, dar Kim Jong Un este sceptic:”Chiar mă întreb dacă cineva sau vreo ţară crede asta”.

Coreea de Nord a testat în ultimele săptămâni o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi o rachetă hipersonică.

În 2018, Kim Jong Un a fost primul lider nord-coreean care s-a întâlnit cu un preşedinte american în funcţie, dar dialogul bilateral nu a mai continuat după cel de-al doilea summit cu Donald Trump, care a avut loc la Hanoi, în 2019.

Actuala administraţie americană a transmis în repetate rânduri disponibilitatea de a se întâlni cu oficiali nord-coreeni oricând şi oriunde, fără condiţii prealabile.

Citește și : Financial Times spune că europenii ar trebui să ‘se pregătească pentru remodelarea demografică de către arabi și asiatici’

Coreea de Sud şi-a consolidat propriile capacităţi militare, testând cu succes în septembrie prima rachetă balistică lansată de un submarin şi prezentând o rachetă de croazieră supersonică.

Regimul de la Phenian acuză Coreea de Sud de ipocrizie, liderul Kim Jong Un afirmând că „încercările lor neîngrădite şi periculoase de a consolida puterea militară distrug echilibrul militar al peninsulei coreene şi cresc instabilitatea şi pericolul militar”.