DISTRIBUIȚI
Axios

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a cerut „contramăsuri diplomatice şi militare”, au anunţat marţi media oficiale de la Phenian, cu câteva ore înainte de expirarea ultimatumului fixat de Coreea de Nord Statelor Unite, informează France Presse, scrie agerpres.

Aceste declaraţii făcute luni în cadrul unei şedinţe plenare a Partidului Muncitoresc Coreean (la putere) intervin cu câteva ore înaintea alocuţiunii lui Kim de Anul Nou, în care ar putea specifica „noua cale” pe care intenţionează să o urmeze odată ce acest ultimatum expiră.


Citește și : Ambasada SUA în Irak, atacată de manifestanţi

Într-un discurs care a durat câteva ore, potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA, liderul de la Phenian a cerut măsuri pentru relansarea economiei şi „contramăsuri diplomatice şi militare pentru păstrarea fermă a suveranităţii şi securităţii” acestei naţiuni izolate.

Această reuniune a partidului la guvernare, care s-a deschis sâmbătă la Phenian, va continua să examineze un „document important”, a precizat KCNA fără a se referi la conţinutul acestuia.

După o apropiere spectaculoasă în 2018, negocierile asupra programului nuclear nord-coreean au intrat în impas de la eşecul summitului de la Hanoi din februarie dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

Cele două ţări nu au reuşit să cadă de acord cu privire la desfiinţarea programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale.

Phenianul a adresat un ultimatum Washingtonului ca până la sfârşitul anului să îşi schimbe abordarea.

Citește și : Militanții islamiști au ucis 18 persoane într-un atac asupra unui sat din estul RD Congo

Zvonuri au circulat recent asupra abandonului posibil de către Phenian a moratoriului asupra testelor cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), care ar pune în vizorul său teritoriul continental al Statelor Unite, deşi ameninţarea îngrijorătoare a „cadoului de Crăciun” pentru Washington pare că începe să dispară.