DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acceptat o întrevedere cu preşedintele american Donald Trump la frontiera intercoreeană, a anunţat preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, care urmează să participe de asemenea la eveniment, relatează duminică AFP, scrie agerpres.

„Liderii Statelor Unite şi Coreei de Nord îşi vor strânge mâna pentru pace la Panmunjom, locul simbolic al diviziunii”, a declarat preşedintele Moon într-o conferinţă de presă comună cu Donald Trump.


Citește și : FMI cere Letoniei să adopte măsuri împotriva spălării banilor

„Vom merge în Zona demilitarizată (DMZ) şi mă voi întâlni cu preşedintele Kim. Sunt foarte mulţumit de aceasta „, a declarat Donald Trump, care i-a lansat o invitaţie în ultimul moment liderului nord-coreean, propunându-i să vină să îi spună „bună ziua” la această ultimă frontieră din perioada Războiului Rece.

Apropierea dintre cele două ţări a apărut în ultimele luni în urma eşecului celui de-al doilea summit Trump-Kim în Vietnam din luna februarie. Kim Jong Un nu a acceptat public invitaţia de a se deplasa în DMZ.

Cu excepţia lui George H. W. Bush, toţi preşedinţii americani au efectuat o vizită încărcată de simboluri în DMZ. Donald Trump ar fi trebuit să urmeze tradiţia în prima sa vizită în Coreea de Sud, în 2017, dar ceaţa a împiedicat aterizarea elicopterului său.

Programul iniţial comunicat de Casa Albă prevede ca Trump să meargă în zona de graniţă dintre cele două Corei începând cu 05:00 GMT.

Citește și : Trump : SUA nu vor impune noi taxe pe produsele importate din China

Zona Demilitarizată dintre cele două Corei a fost închisă turiştilor de partea nordică, a informat o agenţie de voiaj, alimentând speculaţiile privind o posibilă vizită în cursul zilei a liderului de la Phenian, Kim Jong Un, în acelaşi timp cu preşedintele american, Donald Trump.