DISTRIBUIȚI
aawsat.com

Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a criticat, marţi, concluzia exprimată de Iran conform căreia doborârea unui avion ucrainean lângă Teheran, la începutul acestui an, a fost cauzată de o eroare umană, Kievul considerând că o asemenea concluzie este prematură, transmite dpa, potrivit agerpres.

”Avem multe întrebări şi avem nevoie de multe răspunsuri obiective, imparţiale şi documentate”, a spus Kuleba, citat de agenţia de presă ucraineană Ukrinform.


Citeşte şi: România ÎŞI SUSPENDĂ activitatea Secţiei Consulare la Washington

La 8 ianuarie, un avion Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, care efectua un zbor între Teheran şi Kiev, a fost doborât la scurt timp după decolare de apărarea antiaeriană iraniană. Aceasta era în stare de alertă maximă în aşteptarea unui posibil atac american în urma lansării de către Iran a unor rachete asupra bazelor americane din Irak ca represalii după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de aviaţia militară americană la Bagdad.

Toate cele 176 persoane aflate la bordul avionului ucrainean au decedat. Incidentul a fost iniţial negat de autorităţile centrale de la Teheran, ceea ce a dus la proteste de amploare în Iran.

Ulterior, preşedintele iranian Hassan Rouhani a promis o anchetă detaliată şi completă realizată de un tribunal special şi de diverse echipe de experţi. Autoritatea aviaţiei iraniene a scris în raportul său final că incidentul a fost cauzat de o ”eroare umană”.

Într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei ucrainene a accentuat însă că ”este prea devreme să se afirme că avionul a fost doborât drept rezultat al unei erori umane, aşa cum susţine partea iraniană”.

Citeşte şi: Ziua Franţei este sărbătorită sobru; Macron îşi prezintă planul post-epidemie

”La momentul actual, Ucraina nu poate fi de acord că avionul a fost doborât ca urmare a unei greşeli umane. Suntem siguri că această chestiune trebuie să fie decisă în cadrul unei anchete penale, cu toate faptele elucidate”, a adăugat Dmytro Kuleba.

Teheranul a refuzat să predea Statelor Unite cutiile negre ale avionului, care, după o lungă dispută pe acest subiect, sunt decriptate în Franţa.