DISTRIBUIȚI
captura TWITTER

Procurorul-şef militar ucrainean Anatoli Matios a exclus joi ipoteza unui sabotaj străin în ancheta cu privire la incendiul de la depozitul de muniţie care a condus la evacuarea a zeci de mii de oameni, relatează The Associated Press preluat de news.ro

Incendiul în depozitul unei baze militare situate în regiunea Viniţia (centru) a izbucnit marţi seara, a provocat explozii în lanţ şi a condus la evacuarea a aproximativ 30.000 de oameni. Alimentarea zonei cu gaze naturale şi electricitate a fost întreruptă, iar trenurile înregistrau întârzieri importante în întreaga ţară.


Incendiul ardea în continuare joi.

Presa locală scrie că aproximativ 188.000 de tone de muniţie – inclusiv obuze de tip Grad pentru lansatoare multiple de grenade  – se afla în depozitul din Kalinivka, o localitate situată la aproximativ 190 de kilometri sud-vest de capitala ucraineană, Kiev.

Anatoli Matios a dezminţit joi declaraţii anterioare ale autorităţilor, potrivit cărora un grup de sabotori străini ar fi incendiat depozitul.

Anchetatorii se concentrează asupra unei posibile neglijenţe, unui abuz de putere ori unui sabotaj în rândul celor care sunt autorizaţi să mânuiască muniţia.

Anchetatorii au descoperit că alarma de incendiu de la depozit nu funcţiona şi că forţa de securitate a depozitului era subdimensionată, a mai declarat procurorul-şef militar.

”Nici anchetatorii şi nici Serviciul de Securitate (SBU) ori vreo agenţie în domeniul aplicării legii nu au găsit vreun grup de sabotori în regiunea Viniţia despre care vorbesc oamenii pe Facebook”, a declarat Matios, părând să se refere la declaraţii pe reţele de socializare, miercuri, ale mai multor oficiali ucraineni de rang înalt, care dau vina pe sabotori ruşi.

Autorităţile au lansat verificări la baze militare în întreaga ţară, în urma incendiului, şi au descoprit nereguli grave.

Procurori au găsit ”complet beţi” un colonel şi un locotenet-colonel însărcinaţi cu securitatea la un depozit militar în care se află rachete balistice din perioada sovietică.

”Eu cred că asemenea cazuri nu sunt unice”, a declarat Matios joi, potrivit agenţiei Interfax.

La Kalinivka, pompieri încă nu reuşiseră să stingă incendiul joi dimineaţa, din cauză că în instalaţie continuau să aibă loc explozii, a declarat Mikola Ceciotkin, şeful serviciuluii ucrainean pentru situaţii de urgenţă.

”Au loc în continuare explozii, aşa cum puteţi auzi”, a declarat el pentru presă, la Kalinivka. ”Este prea periculos ca pompierii să intre în zonă, chiar dacă acolo acţionează patru echipaje”.