DISTRIBUIȚI
AFP

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a declarat miercuri că numărul trupelor ruseşti concentrate la frontiera cu Ucraina este încă „insuficient” pentru a lansa un atac de anvergură asupra ţării sale, relatează AFP, potrivit agrepres.

Acest număr „este mare, reprezintă o ameninţare pentru Ucraina”, însă „la momentul în care vorbim, acest număr este insuficient pentru o ofensivă la scară largă împotriva Ucrainei de-a lungul întregii frontiere ucrainene”, a declarat ministrul de externe într-o conferinţă de presă online.


Citeşte şi: Termenul limită pentru vaccinarea anti-Covid a personalului NHS urmează să fie amânat – Black News

„Acest lucru nu înseamnă că nu se vor putea înmulţi până la un nivel suficient într-o anumită perioadă de timp”, a adăugat Kuleba.

Potrivit Kievului, Moscova este deja pe cale să realizeze în Ucraina scenariul „destabilizării”, „răspândind panică, făcând presiune asupra sistemului financiar ucrainean, desfăşurând atacuri cibernetice împotriva Ucrainei”, a mai spus şeful diplomaţiei ucrainene.

Preşedintele rus Vladimir Putin „ar fi bucuros dacă acest plan ar reuşi şi nu ar trebui să recurgă la forţa militară”, a afirmat el.

Citeşte şi: Washingtonul promite o ‘ripostă fermă’ Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Rusia a concentrat în ultimele luni zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi a făcut tot mai multe manevre militare, stârnind temeri privind o invazie.

Moscova neagă orice plan în acest sens, însă Kremlinul insistă să primească garanţii scrise pentru securitatea sa, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va fi primită în NATO.