DISTRIBUIȚI

Ucraina a calificat vineri referendumurile organizate de Moscova în teritoriile ocupate din estul şi sudul ţării drept un ”spectacol de propagandă” din partea Kremlinului, transmite DPA, potrivit agerpres

”Astăzi, nu există nicio acţiune legală numită ‘referendum’ în teritoriile ocupate”, a scris pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

El a spus că teritoriile ocupate au nevoie de ”o eliberare imediată”.

Kievul a ameninţat organizatorii aşa-numitelor referendumuri din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie că vor fi puşi sub acuzare pentru înaltă trădare. În plus, acceptarea paşapoartelor ruseşti, în special de către angajaţii administraţiei de stat, este pasibilă de pedeapsă. Există mulţi colaboratori în teritoriile ocupate, susţine guvernul ucrainean.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. În timpul unei contraofensive, forţele armate ucrainene au alungat trupele ruse dintr-o mare parte a regiunii Harkov (nord-estul Ucrainei).

Totuşi, inclusiv aproape 20% din teritoriul Ucrainei rămâne sub controlul Rusiei, inclusiv peninsula Crimeea, care a fost anexată în 2014 după un referendum controversat.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

Separatiştii pro-ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson. Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.