DISTRIBUIȚI
Reuters

SUA trebuie mai întâi „să ridice complet” sancţiunile impuse Iranului înainte ca Teheranul să îşi reia angajamentele în cadrul acordului internaţional nuclear, a declarat duminică ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, citat de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.   

„Dacă vor ca Iranul să revină la angajamentele sale, Statele Unite trebuie să ridice în întregime sancţiunile în practică şi nu pe hârtie”, a spus ayatollah Khamenei într-un discurs televizat. „Vom verifica apoi dacă în fapt sancţiunile au fost ridicate corect”, a adăugat el.


Citește și : Jurnalistul egiptean Mahmoud Hussein, eliberat după patru ani de detenţie preventivă

În mai 2018, preşedintele Donald Trump a retras unilateral SUA din acordul nuclear internaţional cu privire la programul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena, reinstituind sancţiuni severe care au aruncat Iranul într-o recesiune profundă, lipsindu-l de beneficiile economice la care spera în urma acestui acord.

Noul preşedinte american, Joe Biden, vrea să revină la acordul de la Viena, destinat să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică. Cu toate acestea, el a condiţionat această decizie de o revenire prealabilă a Iranului la respectarea strictă a angajamentelor sale, de care a început să se dezangajeze ca răspuns la sancţiunile americane.

La rândul său, Teheran cere înainte de toate ridicarea sancţiunilor şi ca Washingtonul să îşi respecte toate obligaţiile.

„Aceasta este politica definitivă a Republicii islamice şi reprezintă, de asemenea, consensul conducerii ţării”, a declarat ayatollahul Khamenei duminică.

La începutul lunii februarie, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a cerut Uniunii Europene să coordoneze o revenire sincronizată a Washingtonului şi a Teheranului la acordul nuclear.

Citește și : Chile a vaccinat anti-covid 556.000 de oameni în ultimele trei zile

Cu toate acestea, Statele Unite au considerat că este prematur de a accepta propunerea Iranului de a reveni imediat la pactul din 2015, fără nicio condiţie.

Iranul are „dreptul de a stabili condiţiile pentru continuarea” acestui pact şi nu SUA şi cei trei membri europeni ai acordului – Marea Britanie, Franţa şi Germania – care şi-au „încălcat toate angajamentele”, a reacţionat ayatollahul Khamenei.