DISTRIBUIȚI

Un tribunal din Kenya a decis joi că examinarea anală forţată a bărbaţilor suspectaţi de a fi gay este ilegală, un verdict salutat de grupuri pentru apărarea drepturilor care au susţinut că aceste teste sunt un act de tortură, relatează dpa, potrivit agerpres.

Homosexualitatea este ilegală în Kenya, la fel ca în multe alte ţări de pe continentul african, şi examinări anale forţate au fost efectuate împotriva unor bărbaţi arestaţi sub suspiciunea de a avea relaţii homosexuale.


Citește și : OSCE îşi prelungeşte misiunea în Ucraina

„Joi (…) un complet din trei judecători a pronunţat o hotărâre într-un caz în legătură cu tratamentul crud şi degradant la care statul a supus doi bărbaţi kenyeni în timp ce erau arestaţi în 2015”, se arată într-un comunicat emis de Comisia naţională kenyană asupra drepturilor homosexualilor şi lesbienelor.

„Umilirea şi durerea cauzate de aceste examinări anale inutile îi vor urmări pe clienţii noştri pentru tot restul vieţii”, a declarat şeful departamentului de afaceri juridice al organizaţiei, Njeri Gateru.

Aproape 600 de persoane au fost condamnate în Kenya pentru homosexualitate între 2010 şi 2014, potrivit ultimelor cifre ale guvernului.

Un alt caz este în curs în instanţă pentru a dezincrimina relaţiile sexuale homosexuale, pedepsite cu 14 ani de închisoare, cu următoarea audiere aşteptată în aprilie.

Citește și : VIDEO. Poliţia americană a dat publicităţii filmarea accidentului mortal în care a fost implicat un autovehicul autonom Uber