DISTRIBUIȚI
Stuff.co.nz

Interdicţia privind utilizarea obiectelor de plastic de unică folosinţă în zonele protejate din Kenya, precum plaje, păduri şi parcuri naţionale, a intrat în vigoare vineri, de Ziua Mondială a Mediului, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

”Interdicţia subliniază angajamentul guvernului în faţa ameninţării poluării cu plastic”, a declarat Najib Balala, ministrul Turismului şi Faunei Sălbatice într-un comunicat.


Vezi și : Un oraș din zona arctică a Rusiei a fost pus sub carantină

Kenya a interzis pungile de plastic de unică folosinţă în 2017, însă guvernul a decis ulterior să extindă această iniţiativă.

Preşedintele Uhuru Kenyatta a anunţat anul trecut restricţiile revizuite.

Grupul pentru protecţia mediului FlipFlopi a salutat această veste argumentând că astfel li se va interzice vizitatorilor să aibă asupra lor sticle de plastic, pahare, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, dar şi paie de plastic în zonele conservate.

”Am asistat la efectul catastrofal al obiectelor de plastic de unică folosinţă asupra ecosistemelor şi comunităţilor noastre”, a declarat Dipesh Pabari, lider de proiect în cadrul FlipFlopi, care a construit o barcă cu pânze din deşeuri pentru a creşte nivelul de conştientizare în ceea ce priveşte acest flagel care ameninţă oceanele lumii.

”Iar acum, în timpul pandemiei (de coronavirus), asistăm direct la ceea ce se întâmplă când ne distrugem planeta”, a adăugat el.

Vezi și : Rodrigo Duterte continuă războiul cu traficanții de droguri: ‘VĂ OMOR!’

Cu toate acestea, activistul James Wakibia a declarat pentru DPA că ar fi ”preferat ca interdicţia să fie la nivel naţional, nu doar în zonele protejate”, adăugând că majoritatea obiectelor de plastic ajung în aceste zone pe alte căi, cum ar fi cursurile de apă, mai degrabă decât pe porţile principale.

Potrivit Ministerul Mediului şi Pădurilor, cercetările au demonstrat un declin al cantităţii de pungi de plastic în zonele de coastă după introducerea interdicţiei din 2017. ”Acest lucru demonstrează că intervenţia interzicerii pungilor din polietilenă a avut un impact direct asupra reducerii cantităţii de deşeuri marine care ajung în oceane”, se arată într-o declaraţie emisă de instituţie.