DISTRIBUIȚI
AFP

Curtea Supremă din Kenya a respins luni cele două contestaţii care cereau invalidarea scrutinului prezidenţial de pe 26 octombrie, organizat după anularea alegerilor desfăşurate în luna august, instanţa validând astfel realegerea preşedintelui Uhuru Kenyatta, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Curtea a decis în unanimitate că recursurile nu sunt întemeiate. În consecinţă, alegerile prezidenţiale de pe 26 octombrie sunt validate’ şi ‘realegerea dlui Kenyatta este confirmată’, a declarat preşedintele instanţei supreme, David Maraga.


Citeşte şi: Nori negri dinspre Coreea de Nord. Phenian-ul ar putea dezvolta în acest an o rachetă balistică intercontinentală care să atingă teritoriul SUA (Seul)

În urma acestei decizii, Uhuru Kenyatta, în vârstă de 56 de ani, aflat la putere din 2013, va putea fi învestit la 28 noiembrie pentru un nou mandat de cinci ani.

Tot Curtea Supremă a fost cea care a decis invalidarea scrutinului de pe 8 august.

Kenyatta a câştigat alegerile din octombrie cu 98% din voturi, după un scrutin cu o prezenţă de numai 38%, boicotat de opoziţie, care a considerat că acesta nu poate fi liber şi echitabil.

Cele două recursuri au fost depuse de un om de afaceri asociat unui fost deputat apropiat opoziţiei şi de doi responsabili de ONG-uri. Comisia electorală ar fi trebuit să procedeze la o nouă selecţie de candidaţi după anularea primului scrutin, au argumentat contestatarii, care au pus sub semnul întrebării independenţa Curţii Supreme.

Citeşte şi: CNN: Preşedintele Mugabe şi-a pregătit demisia

Decizia de luni a Curţii pune capăt unui proces electoral care a divizat profund ţara şi i-a afectat puternic economia, cea mai dinamică din regiune.

Aceasta nu înseamnă însă şi încheierea crizei. După două săptămâni de calm, tensiunile au crescut din nou vineri la Nairobi, unde trei persoane au murit împuşcate în timpul unei manifestaţii a opoziţiei, reprimată de poliţie.

Criza din Kenya a fost marcată de violenţe în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 52 de persoane, majoritatea în represiunile brutale ale poliţiei.