DISTRIBUIȚI
The Conversation

Premierul australian Scott Morrison l-a numit duminică pe Ken Wyatt în funcţia de ministru pentru problemele indigenilor, Wyatt devenind astfel primul indigen care conduce acest minister, relatează dpa, potrivit agerpres.

Numirea are loc după alegerile federale de la 18 mai, încheiate cu victoria „miraculoasă” a coaliţiei conservatoare a premierului în exerciţiu.


Citește și : Trump evocă ‘mari progrese’ în negocierile comerciale dintre SUA şi Japonia

Wyatt a crescut la o fermă pentru indigeni din Australia de Vest, mama sa, Mona Abdullah, fiind membră a Generaţiei furate, copiii indigeni care au fost luaţi din familiile lor pentru a fi instituţionalizaţi, daţi în plasament sau adoptaţi între 1910 şi 1970.

El provine din triburile Noonga, Yamatji şi Wongi şi are de asemenea origini irlandeze. Ken Wyatt a devenit cel de-al treilea australian indigen ales în parlament în 2010 şi a purtat o haina tradiţională din piele de cangur atunci când a depus jurământul.

În 2017, el a devenit primul australian indigen numit ministru şi a fost responsabil pentru problemele vârstnicilor.

La o săptămână după victoria surpriză în alegerile federale, Morrison şi-a păstrat majoritatea miniştrilor săi în vechile funcţii.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 7,5 şi 8 în Peru

Numărătoarea voturilor indică faptul că va avea o majoritate de două locuri, o situaţie mai bună decât înainte de alegeri, când conducea un guvern minoritar şi a trebuit să negocieze cu independenţi pentru adoptarea legislaţiei.