DISTRIBUIȚI
Peru Reports

Justiţia peruană a ordonat marţi reîncarcerarea liderei opoziţiei, Keiko Fujimori, în cadrul scandalului de corupţie Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiilor care a recunoscut că a mituit numeroşi lideri politici latino-americani, printre care patru foşti preşedinţi peruani, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Impun o detenţie preventivă de 15 luni’ pentru inculpată, a declarat judecătorul Victor Zuniga, în cursul unei audieri publice la care Keiko Fujimori s-a prezentat în ultimul moment.


Citește și : Regatul Unit trebuie să reducă salariul minim pentru străini după Brexit (experţi)

Ea a fost arestată imediat după pronunţarea deciziei, fiind ulterior condusă la închisoarea pentru femei de la Chorrillos, la sud de Lima

Keiko Fujimori, în vârstă de 44 de ani, lidera partidului Fuerza Popular (Forţa Populară, dreapta populistă), fusese pusă în libertate la sfârşitul lui noiembrie, după ceva mai mult de un an de detenţie în cadrul aceleiaşi anchetei în care este acuzată că a primit fonduri de la Odebrecht pentru campania prezidenţială din 2011.

Curtea Constituţională, care decisese eliberarea sa, a precizat totuşi că dispoziţia nu privea fondul cazului, care face în continuare obiectul anchetei.

Într-o postare video difuzată pe reţele sociale la scurt timp după arestare, Keiko Fujimori a acuzat o ‘execuţie’.

Keiko Fujimori este fiica fostului preşedinte peruan Alberto Fujimori, aflat în închisoare, unde ispăşeşte o condamnare la 25 de ani de detenţie pentru corupţie şi infracţiuni împotriva drepturilor omului.

Citește și : UE a plasat alte şapte persoane pe lista de sancţiuni în legătură cu anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea

Ea a candidat din partea Forţei Populare la ultimele două alegeri prezidenţiale din 2011 şi 2016, dar a fost învinsă de fiecare dată în runda finală.

Forţa Populară a pierdut controlul Congresului în urma scrutinului parlamentar desfăşurat la sfârşitul săptămâni trecute şi din care a rezultat un legislativ foarte fragmentat. Forţa Populară a obţinut sub 10% din sufragii, chiar dacă majoritatea alegătorilor au continuat să sprijine partide conservatoare.