DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev (foto), a promulgat marţi o lege de revizuire a legislaţiei electorale, care prevede reducerea pragului electoral pentru intrarea partidelor politice în parlament, ceea ce ar putea facilita accesul opoziţiei în legislativ, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Pragul electoral va fi astfel redus la 5%, faţă de 7% în prezent. De asemenea, amendamentul legislativ prevede includerea pe buletinele de vot a opţiunii ”Pentru nimeni”, astfel încât alegătorii să nu se vadă obligaţi să voteze pentru vreunul dintre candidaţi. Este de asemenea introdusă posibilitatea alegerii autorităţilor locale prin scrutin direct.


Citeşte şi: Australia îşi ÎNCHIDE ambasada din Afganistan

Preşedintele kazah a propus această revizuire a legislaţiei electorale după alegerile parlamentare din ianuarie, cu scopul de a creşte competiţia politică şi dezbaterile din parlamentul unde în prezent se regăsesc numai trei partide, respectiv formaţiunea de guvernământ Nur Otan, Partidul Popular (fostul Partid Comunist) şi Ak Zhol (Calea Luminoasă).

Citeşte şi: CDC investighează cazuri de INFLAMAŢIE CARDIACĂ post-vaccinare apărute la tineri

Alte două partide care au participat la scrutinul din ianuarie – al optulea de la obţinerea independenţei şi primul de când Kasîm-Jomart Tokaev a devenit preşedinte – nu au atins pragul electoral de 7%. Este vorba despre Partidul Democratic Popular Patriotic ”Auyl”, care a obţinut 5,29% din voturi, urmat de ‘ADAL’ (Onestitate), cu 3,57%.