DISTRIBUIȚI
afp

Noul preşedinte al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, l-a ales duminică drept şef de cabinet pe un fost premier, numire foarte probabil susţinută de ex-preşedintele Nursultan Nazarbaev, care a demisionat marţi, dar şi-a păstrat unele puteri, informează AFP, scrie Agerpres.

Alegerea fostului premier Bakîtijan Saghintaev drept şef de cabinet ar trebui să întărească ideea conform căreia, în pofida demisiei sale, tot Nazarbaev este cel care ia deciziile în această ţară, pe care a condus-o vreme de trei decenii.


Citește și : Uniunea Europeană nu va interzice echipamentele Huawei, ignorând apelurile Statelor Unite

Bakîtijan Saghintaev, 55 de ani, care fusese iniţial ministru al economiei apoi premier, a fost demis din funcţiile sale luna trecută de Nazarbaev, oficial din cauza rezultatelor economice proaste ale ţării, ceea ce analiştii au interpretat la acea dată drept o modalitate de a calma protestele în creştere.

Citește și : Netanyahu afirmă că n-a câştigat niciun shekel de pe urma vânzării de submarine nemţeşti Egiptului

Nazarbaev, care a condus această ţară din Asia Centrală bogată în resurse energetice încă de dinainte de proclamarea independenţei, în 1991, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, a surprins lumea întreaga când şi-a anunţat demisia, marţi, în timpul unui discurs televizat. Cu toate acestea, liderul de 78 de ani a rămas „Tatăl Naţiunii”, şef al Consiliului de Securitate, precum şi preşedinte al partidului aflat la putere.