DISTRIBUIȚI
DW

O fostă membră a Academiei Suedeze, forul care desemnează câştigătorul premiului Nobel pentru literatură, urmează să publice o carte despre scandalul care a afectat instituţia anul trecut, potrivit DPA, scrie Agerpres.

Intitulată ”K – berattelsen” (”K – povestea”), cartea, semnată de Katarina Frostenson, urmează să fie lansată în data de 23 mai, a anunţat marţi editura Polaris.


Frostenson a părăsit academia, din care făcuse parte începând cu 1992, în ianuarie anul trecut.

Citește și : ONU analizează o rezoluţie privind oprirea ostilităţilor în Libia

În 2018, academia a fost zguduită de presupuse încălcări ale obligaţiilor privind conflictul de interese şi de un scandal sexual în care a fost implicat soţul lui Frostenson, Jean-Claude Arnault.

Arnault a fost condamnat pentru două infracţiuni de viol în decembrie şi a atacat sentinţa prin recurs.

Frostenson a negat acuzaţiile potrivit cărora i-ar fi dezvăluit soţului său informaţii despre laureaţii Nobelului pentru literatură.

Cartea care va apărea în curând spune ”povestea unei perioade petrecute departe de persecuţie şi calomnie, între noiembrie 2017 şi mai 2018”, a precizat Frostenson într-o declaraţie postată pe Facebook de editorul volumului.

Perioada include momentul publicării unui articol de ziar cu acuzaţii la adresa lui Arnault, precum şi fisura apărută între membrii academiei, care au încercat, fără succes, să o excludă pe Frostenson.

Ca parte din demersul de recâştigare a încrederii publicului, academia a amânat anunţarea Nobelului pentru literatură din 2018 pentru anul 2019.

Citește și : Germania: AfD, amendat de Bundestag pentru că a acceptat donaţii financiare ilegale

Ca urmare a scandalului, statutul organizaţiei, care data de la 1786, a fost revizuit, permiţând membrilor să părăsească academia.

Printre cei care au părăsit instituţia, se numără şi Sara Danius, cea care în 2015 devenea prima femeie desemnată secretar permanent.

Premiul pentru literatură este una dintre distincţiile create de industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-96), inventatorul dinamitei.