DISTRIBUIȚI
GroundZero.PK

Poliţia indiană a recurs la gaze lacrimogene şi grenade cu piper pentru a dispersa mii de persoane care participau, la Srinagar, în statul Kashmir, la funeraliile unui tânăr decedat sâmbătă după ce fusese lovit de o maşină a forţelor paramilitare, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Au avut loc incidente când s-au aruncat pietre în centrul oraşului, dar poliţiştii noştri au dat dovadă de reţinere şi au recurs minimal la forţă”, a declarat un responsabil al poliţiei din Kashmir, S.P. Pani. Cel puţin patru manifestanţi au fost răniţi, potrivit poliţiei şi martorilor.


Citește și : Singapore va suporta o parte din costurile summitului Trump-Kim

Kaiser Bhat, 21 de ani, a murit la spital după ce a fost lovit de un autovehicul paramilitar în apropierea moscheii centrale din Srinagar, în cursul unei manifestaţii împotriva unor presupuse violenţe comise de poliţie.

O înregistrare video în care poate fi văzută o maşină a forţelor paramilitare intrând în manifestanţi a fost preluată pe scară largă pe reţele sociale.

Autorităţile au întrerupt sâmbătă acoperirea cu internet a telefoanelor mobile şi a desfăşurat întăriri pe străzile oraşului, în timp ce mai multe grupări separatiste au lansat un apel al grevă generală.

Insurecţia separatistă, care destabilizează Kashmirul indian de la sfârşitul anilor 1980, a făcut zeci de mii de morţi. Autorităţile de la New Delhi acuză frecvent Islamabadul că susţine activ această mişcare, ceea ce Pakistanul dezminte.

Aproximativ 500.000 de soldaţi indieni ar fi mobilizaţi în Kashmir, faţă de 50.000 până la 100.000 de militari pakistanezi, potrivit experţilor, Islamabadul şi New Delhi refuzând să comunice efectivele lor.

Citește și : Matteo Salvini afirmă că vrea să colaboreze strâns că omologii săi din UE