DISTRIBUIȚI
Stiri pe surse

Kârzgâzstanul a anunţat miercuri că va analiza posibilitatea de a construi cu Rusia prima sa centrală nucleară pentru a răspunde lipsurilor energetice frecvente, ocazie pentru Moscova de a-şi consolida influenţa în regiune, relatează AFP, potrivit agerpres

„Ministerul Energiei din Kârgâzstan şi compania Rusatom Energy Project”, filială a gigantului nuclear rus Rosatom, „au semnat un document de cooperare”, a precizat ministerul kârgâz într-un comunicat.


Citește și: Parlamentul European declară Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

Conform aceleiaşi surse, documentul prevede „pregătirea unui studiu de fezabilitate privind construirea unei centrale nucleare de mică putere în Kârgâzstan”.

Această fostă republică sovietică rămâne apropiată economic şi militar de Rusia, care reprezintă peste o treime din importurile acestei ţări muntoase şi fără ieşire la mare.

Rusia încearcă să îşi menţină influenţa în Asia Centrală în faţa puterii tot mai mari a Chinei, Turciei şi ţărilor occidentale, accentuată de războiul din Ucraina care a stârnit îngrijorări în ţările din regiune.

Din acest punct de vedere, construirea unei centrale nucleare, care ar angaja Kârgâzstanul pe mai multe decenii şi l-ar face dependent de know-how-ul rusesc, ar fi pentru Moscova ocazia de a-şi creşte influenţa în această ţară.

Marţi, Rosatom a precizat că cele două părţi s-au înţeles pentru „a-şi dezvolta cooperarea” în construirea acestei centrale, bazată pe „reactorul RITM-200N”.

Citește și: Londra INTERZICE Scoţiei să organizeze un nou referendum privind independenţa

 

Kârgâzstanul se confruntă cu regularitate cu întreruperi de electricitate, din cauza unei reţele în mare măsură învechite, în lipsa investiţiilor, şi care depinde aproape în totalitate de centrale hidroelectrice, precum şi de câteva centrale termice pe cărbune.

Însă din cauza unei lipse tot mai mari de apă pentru funcţionarea turbinelor, această ţară de şase milioane de locuitori nu îşi poate acoperi nevoile şi a semnat acorduri cu vecinii săi.