DISTRIBUIȚI
Stiri pe surse

Kârgâzstanul va organiza noi alegeri legislative pe 20 decembrie după ce scrutinul de la începutul lunii octombrie a fost anulat din cauza unei grave crize politice care a provocat de asemenea demisia preşedintelui acestei ţări din Asia Centrală, informează miercuri France Presse, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, Comisia Electorală Centrală a declarat miercuri că noua dată a fost stabilită în unanimitate de membrii săi.


Citeşte şi: Preşedintele Bulgariei se autoizolează în aşteptarea unui test de coronavirus

Kârgâzstanul trece printr-o profundă criză politică de la alegerile legislative din 4 octombrie. Câştigate de formaţiuni apropiate lui Sooronbai Jeenbekov, pe atunci şef de stat, ele au declanşat ciocniri ce au făcut un mort şi 1.200 de răniţi.

Rezultatele scrutinului au fost contestate din cauza suspiciunilor de cumpărare a voturilor. Ele au fost anulate la scurt timp după vot, dar acest lucru nu a stabilizat ţara, dimpotrivă, l-a forţat pe preşedintele Jeenbekov să demisioneze săptămâna trecută.

Acesta a fost înlocuit de populistul Sadir Japarov, în vârstă de 51 de ani, eliberat din închisoare de susţinătorii săi în timpul crizei şi care a profitat de haos pentru a fi numit prim-ministru şi a obţine apoi preşedinţia interimară.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Parlamentul trebuie să stabilească acum data pentru noi alegeri prezidenţiale.

Cea mai pluralistă ţară, dar şi cea mai instabilă din Asia Centrală, Kârgâzstanul a cunoscut două revoluţii în 2005 şi 2010 care au forţat plecarea în exil a doi foşti preşedinţi. Un al treilea, Almazbek Atambaev, predecesorul lui Jeenbekov, este la rândul său în închisoare.