DISTRIBUIȚI

Kârgâzstanul l-a convocat marţi pe ambasadorul Tadjikistanului după noi ciocniri la frontiera în dispută dintre cele două state din Asia Centrală, care s-au soldat cu moartea unui soldat şi rănirea mai multor persoane, transmite AFP, potrivit agepres.

Tulburările sunt frecvente în regiunile de graniţă dintre cele două foste republici sovietice, dar incidentele s-au înmulţit de la începutul anului. Ultimul dintre acestea s-a produs în noaptea de luni spre marţi când a avut loc un schimb de focuri între militarii de frontieră şi grupuri de localnici din ambele ţări.


Citeşte şi: Trump vorbeşte despre o vizită la Phenian: ‘Nu cred că suntem gata pentru asta’

Ministerul kârgâz al Afacerilor Externe afirmă că militarii de frontieră tadjici au fost cei care au deschis focul şi a remis ambasadorului o notă de protest. Autorităţile din Tadjikistan susţin la rândul lor că kârgâzii au tras asupra unui grup de cetăţeni tadjici.

Un soldat kârgâz a fost ucis şi alte 13 persoane au fost rănite în violenţe, potrivit ministerului kârgâz al Sănătăţii. Tadjikistanul a raportat „mai mulţi” cetăţeni răniţi.

Kârgâzstanul afirmă că vecinul său încearcă să construiască, fără a-l fi consultat, „un punct militar de observare” la frontieră.

Porţiuni întinse de graniţă nu au fost demarcate după dispariţia URSS în Asia Centrală, în timp ce tensiunile etnice sunt accentuate de rivalităţi privind terenuri şi accesul la apă.

Citeşte şi: Turcia, Rusia şi Iranul s-au angajat să menţină stabilitatea în Idleb

La începutul lui septembrie, un cetăţean tadjic a fost ucis în confruntări în enclava Vorukh, înconjurată de teritoriu kârgâz. Violenţele produse în iulie în aceeaşi enclavă, după o dispută între cele două comunităţi, s-au soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi grav.

În martie, alte două persoane şi-au pierdut viaţa în confruntări similare în regiune.