DISTRIBUIȚI
B92

Ministrul de externe al Kârgâzstanului, Erlan Abdâlaev, şi-a anunţat vineri demisia, după acuzaţii formulate la adresa sa de ambasadorul acestei ţări în Coreea de Sud, informează RIA Novosti şi EFE, potrivit Agerpres.

Preşedintele Kârgâzstanului a acceptat demisia lui Abdâlaev, a confirmat Preşedinţia acestei ţări într-un comunicat.


Citește și : Juncker: Cei care mizează totul pe scenariul conform căruia nu vom ajunge la un acord privind Brexit se înşeală

Cu o zi înainte, Consiliul de Securitate al Kârgâzstanului a publicat rezultatele unui control preliminar întreprins în baza unei informaţii privind nereguli în cadrul Ministerului de Externe, control care „a scos la iveală o problemă serioasă a diplomaţiei ţării – lipsa unei politici de cadre clare în cadrul MAE şi a consecinţelor negative ce rezultă de aici, exprimate prin scurgerea periodică de informaţii şi documente cu caracter confidenţial din minister”.

La sfârşitul lui septembrie, ambasadorul Kârgâzstanului la Seul, Kâlâcibek Sultan, a susţinut la Bişkek o conferinţă de presă în timpul căreia a dezvăluit încălcări comise de angajaţi ai ambasadei kârgâze în Malaezia în perioada 2015-2016, când el conducea misiunea diplomatică de acolo, precum şi a conducerii MAE. Drept răspuns, MAE a anunţat că deţine la rândul său informaţii privind încălcări inclusiv din partea ministrului de externe.

Dezvăluirile din cadrul MAE kârgâz sunt urmarea scandalului care a avut loc în septembrie la vârful puterii din această ţară, după ce ministrul-adjunct al muncii şi dezvoltării sociale al Kârgâzstanului, Zuurakan Kadenova, a fost dată jos dintr-un avion la Seul pentru comportament neadecvat. Din cauza oficialei kârgâze, cursa aviatică a întârziat atunci câteva ore.

Citește și : Turcia: Pastorul Andrew Brunson va fi eliberat

În pofida demisiei imediate a lui Zuurakan Kadenova, comportamentul ei scandalos a atras atenţia parlamentarilor kârgâzi, care au făcut publice numeroasele deplasări în străinătate ale conducerii ministerului. În total, de la începutul anului ministrul dezvoltării sociale şi două adjuncte ale sale au fost în străinătate de 26 de ori. Drept rezultat, întreaga conducere a Ministerului Muncii şi Dezvoltării Sociale a fost demisă.