DISTRIBUIȚI
LA Times

Vicepreşedintele ales al SUA, Kamala Harris, a calificat drept un „abuz neobrăzat de putere” eforturile preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a schimba rezultatul electoral din statul Georgia, relatează dpa, potrivit agerpres.

Reacţia sa vine după ce sâmbătă Trump i-a cerut unui înalt responsabil electoral din Georgia, într-o convorbire telefonică de circa o oră, să „găsească” aproape 12.000 de voturi necesare pentru a întoarce în favoarea sa rezultatul scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie, câştigat de cuplul democrat, Joe Biden – Kamala Harris.


Citeşte şi: Nancy Pelosi rămâne preşedintele Camerei Reprezentanţilor în SUA

În apelul lui Trump se simte „vocea disperării”, a spus Kamala Harris duminică, la un miting de campanie în Savannah, Georgia.

Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, şi el republican ca Trump, a respins propunerile preşedintelui în exerciţiu, susţinând că au la bază teorii ale conspiraţiei.

Duminică, Trump l-a acuzat pe Raffensperger, într-o postare pe Twitter, că „habar n-are”, explicând că îl sunase să-i vorbească despre „frauda electorală din Georgia”.

Marţi, în acest stat are loc un scrutin de departajare pentru două locuri din Senat, al cărui rezultat ar putea anula majoritatea republicană din camera superioară a legislativului federal. Trump şi Biden intenţionează să facă personal campanie luni în Georgia.

Citeşte şi: Sudanul, Egiptul şi Etiopia continuă negocierile pentru barajul de pe Nil

Miercuri, Congresul se va afla în faţa primului său test major, fiind chemat să certifice victoria electorală a lui Biden, care urmează să fie învestit la 20 ianuarie. Procedura de miercuri, o simplă formalitate de regulă, riscă însă să fie complicată de un grup de legislatori republicani care au afirmat că vor vota împotriva certificării electorilor din statele federale în care Trump a contestat victoria adversarului său. Iniţiativa celor 11 senatori republicani nu are totuşi sorţi de reuşită, notează dpa.

Donald Trump a susţinut că alegerile au fost fraudate în detrimentul său, dar nu a reuşit să vină cu dovezi în justiţie în acest sens.