DISTRIBUIȚI
BBC

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a condamnat în faţa marinarilor americani din Japonia acţiunile „perturbatoare” ale Chinei, într-un discurs citat miercuri de Reuters, potrivit agerpres.

„China subminează elementele cheie ale ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a spus Harris în timpul unei vizite la Yokosuka, cea mai mare bază din străinătate a marinei militare americane.


Citește și: Zelenski denunţă referendumurile organizate de Rusia – Black News

„China şi-a afişat puterea militară şi economică pentru a-şi constrânge şi intimida vecinii. Şi am fost martorii comportamentului perturbator din Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, iar mai recent, ai provocărilor în Strâmtoarea Taiwan”, a adăugat ea.

Vicepreşedinta SUA a vorbit la numai câteva zile după un interviu al preşedintelui Joe Biden, difuzat în 18 septembrie, în care liderul de la Casa Albă a promis să apere Taiwanul în faţa unui „atac fără precedent”.

Statele Unite respectă politica unei singure Chine, conform căreia recunosc oficial doar guvernul de la Beijing, dar sunt obligate să asigure mijloace de autoapărare Taiwanului guvernat democratic.

China consideră Taiwanul o provincie rebelă, pe care s-a angajat de multă vreme să o readucă sub controlul său, refuzând să excludă utilizarea în acest scop inclusiv a forţei militare. Guvernul de la Taipei respinge aceste pretenţii de suveranitate şi susţine că doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei au dreptul de a-şi decide viitorul.

După ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a făcut în august o vizită în Taiwan, China a desfăşurat în jurul insulei cele mai mari exerciţii militare de până acum.

Harris a afirmat că forţele americane vor continua să acţioneze în regiune „fără a se descuraja şi fără să se teamă”. „Vom continua să ne opunem oricărei modificări unilaterale a statu-quoului. Şi vom continua să sprijinim autoapărarea Taiwanului, conform politicii noastre de multă vreme. Taiwanul este o democraţie vibrantă care contribuie la binele global – de la tehnologie la sănătate şi multe altele, iar Statele Unite vor continua să intensifice legăturile noastre neoficiale”.

Vicepreşedinta americană s-a aflat la Tokyo cu ocazia funeraliilor de stat ale fostului premier japonez Shinzo Abe, dar şi pentru a da asigurări aliaţilor SUA şi a descuraja orice escaladare. Asistenţii ei au declarat că Harris va acţiona pentru o abordare unificată a provocărilor din regiune, unde tensiunile în creştere dintre Washington şi Beijing au provocat îngrijorare.

Citeşte şi: ONU sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, China cere respectarea ei; SUA vor prezenta o rezoluţie – Black News

Complexul naval militar de la Yokosuka, unde sunt staţionaţi 24.000 de soldaţi şi civili americani, ar fi implicat în orice conflict regional. Acolo îşi are baza şi portavionul Ronald Reagan, aflat în prezent în Coreea de Sud, pentru a participa la exerciţii comune menite să descurajeze Coreea de Nord.

Coreea de Sud va fi o altă etapă a turneului în Asia al vicepreşedintei Harris, care va vizita joi zona demilitarizată de la frontiera intercoreeană.