DISTRIBUIȚI

Vicepreşedinta americană Kamal Harris urmează să efectueze o vizită la Paris, la jumătatea lui noiembrie, unde urmează să asiste la Forumul Păcii, declară vineri o sursă diplomatică franceză, care confirmă o informaţie dezvăluită de către Le Journal du Dimanche, relatează AFP, scrie news.ro .

”Kamala Harris se va afla la Paris la 11 noiembrie”, la deschiderea Forumului Păcii de la Paris, a confirmat această sursă AFP, fără să ofere alte detalii.


Citește și : R.Moldova intră în STARE de URGENŢĂ! Ruşii au strâns robinetul la gaze

Vizita lui Harris face parte dintr-o fază a unei ”încălziri” a relaţiilor Parisului cu Washngtonul, după criza cauzată de anunţarea, la 15 septembrie, a unei alianţe – AUKUS – între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit.

Acest parteneriat a înfuriat Franţa, prin faptul că a torpilat un meganontract în valoare de 55 de miliarde de euro cu privire la 12 submarine franţuzeşti cu Australia.

O discuţie la telefon, o săptămână mai târziu, între Joe Biden şi Emmanuel Macron, a condus la anunţarea unei destinderi care urmează să se concretizeze printr-o întâlnire între cei doi şefi de stat la summitul G20, la sfârşitul lui octombrie, la Roma.

Citește și : Vaccinul Pfizer are o eficacitate de 90,7% la copii

În cursul acestei convorbiri la telefon, la 22 septembrie, locatarul Casei Albe şi-a cerut scuze cu privire la metodă. Cei doi preşedinţi au lansat un ”proces de consultări aprofundate” în vederea restabiliri unei încrederi greu puse la încercare între Paris şi Washington.

Zeci de şefi de stat, oficiali guvernamentali şefi de întreprindere şi actori ai societăţii civile sunt aşteptaţi – virtual sau în persoană – la această a patra ediţie a Forumului Păcii, care se desfăşoară în perioada 11-13 noiembrie şi care se concentrează în acest an aspra reducerii fracturilor la nivel mondial.