DISTRIBUIȚI

Apărarea Estoniei „începe cu Ucraina”, a declarat prim-ministrul acestei ţări baltice, Kaja Kallas, într-un interviu pentru AFP, joi, cu o zi înainte de marcarea unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, potrivit agerpres

„Vedem clar că apărarea noastră în acest moment începe de asemenea cu Ucraina, pentru că Ucraina luptă împotriva aceleiaşi ameninţări (…). Prin urmare, atât timp cât ei (ucrainenii) luptă acolo, ei slăbesc acelaşi inamic ca al nostru”, a spus şefa guvernului estonian.


Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ale Uniunii Europene (UE), Estonia, Letonia şi Lituania, aşa-numitele state baltice, şi-au majorat substanţial cheltuielile pentru apărare ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 şi a invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei, anul trecut.

La începutul lui februarie, Serviciul de Informaţi Externe al Estoniei a atenţionat că Rusia are încă puterea de a exercita „o presiune militară credibilă” asupra regiunii baltice, unde riscurile de securitate au crescut pe termen mediu şi lung.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare