DISTRIBUIȚI

Fostul profesor de drept Kais Saied a fost ales preşedinte al Tunisiei după ce şi-a asigurat 72,71% din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală, potrivit DPA, transmite și agerpres.

Universitarul conservator în vârstă de 61 de ani a candidat ca independent, dar a fost susţinut de partidul islamist Ennahdha, care a devenit cea mai puternică forţă din parlament după alegerile legislative ce au avut loc la începutul acestei luni.


Citeşte şi: Franţa ia măsuri pentru securitatea forţelor sale din nord-estul Siriei şi cere Turciei să-şi înceteze IMEDIAT ofensiva

Saied l-a învins la o diferenţă covârşitoare pe mogulul media Nabil Karoui, care a obţinut 27,29% în al doilea tur al alegerilor care a avut loc duminică. Rezultatele preliminare oficiale sunt asemănătoare cu un exit-poll făcut public duminică noapte.

„Comisia declară victoria candidatului Kais Saied la alegerile prezidenţiale din 2019 după ce a obţinut majoritatea voturilor”, a declarat şeful Comisiei Electorale, Nabil Baffoun, într-o conferinţă de presă.

Saied va fi al doilea preşedinte ales democratic al Tunisiei, venind după Beji Caid Essebsi, care a murit în iulie, cu cinci luni înainte de sfârşitul mandatului său.

Citeşte şi: Orban pierde Budapesta! Opoziţia a câştigat şi alte oraşe importante

A trecut mai puţin de un deceniu de când Tunisia, unde a început Primăvara Arabă din 2010-211, şi-a răsturnat guvernul autocrat aflat de mult timp la putere, în favoarea organizării de alegeri democratice.

Moartea lui Essebsi a devansat alegerile, programate iniţial pentru noiembrie.

Aproximativ 3,8 milioane dintre cei şapte milioane de alegători au votat la acest scrutin, potrivit lui Baffoun.