DISTRIBUIȚI

Liderul partidului la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Rusia că se află în spatele tragediei aviatice de la Smolensk în care fratele său geamăn, preşedintele Lech Kaczynski, a murit în 2010, dând asigurări că va prezenta dovezi „foarte curând”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Accidentul, la 10 aprilie 2010, a făcut 96 de morţi, printre care preşedintele Kaczynski şi soţia sa, precum şi mai mulţi înalţi responsabili polonezi, care se mergeau în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn, în apropiere de Smolensk, din 1940.


Citeşte şi: Macron şi Le Pen, în turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa – Black News

Cauzele tragediei au făcut obiectul unor dezbateri politice aprinse în Polonia. Conservatorii au acuzat guvernul liberal de la acea dată de neglijenţă în pregătirea vizitei şi deficienţe în desfăşurarea anchetei. Rusia a respins asupra Poloniei întreaga responsabilitatea a prăbuşirii.

Vorbind în faţa câtorva mii de persoane adunate în faţa palatului prezidenţial, Jaroslaw Kaczynski a afirmat că „are un răspuns complet şi verificat de mai multe surse, inclusiv din străinătate” asupra cauzelor tragediei, fără să ofere detalii despre acestea. El a făcut cunoscut că elementele în cauză „vor fi prezentate publicului foarte curând”.

Jaroslaw Kaczynski a recunoscut, însă, că mai este necesar să fie identificaţi „cei care au luat decizia şi cei care au executat-o, aici în Polonia, dar mai ales în Rusia”.

Întrebând „cine beneficiază de pe urma crimei”, el a evocat la politica fratelui său opusă intereselor Moscovei, atât în cursul conflictului ruso-georgian, cât şi în strategia de construire a conductelor de gaze pentru a evita Rusia.

În zilele care au urmat prăbuşirii, unii membri ai partidului conservator la putere Lege şi Justiţie (PiS) l-au acuzat pe Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, că se află în spatele acestui „atentat”.

Citește și : Zelenski intenţionează să transmită rapid un răspuns la chestionarul transmis de UE

Referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina, Jaroslaw Kaczynski a spus că „post-comunismul în Rusia este la fel de criminal ca şi comunismul”.

„Fac un apel la întreaga Europă liberă la o mare mobilizare pentru apărarea Ucrainei şi a libertăţii. Această apărare necesită şi elucidarea definitivă a acestei afaceri (de la Smolensk), inclusiv a responsabilităţilor personale, şi aducerea în faţa justiţiei a tuturor autorilor ei”, a mai afirmat Jaroslaw Kaczynski.