DISTRIBUIȚI
Sputnik

Kabulul a hotărât să nu elibereze aproximativ 600 de deţinuţi talibani, a căror eliberare este cerută de insurgenţi, din cauză că îi consideră ”prea periculoşi”, au anunţat miercuri oficiali afgani, ceea ce anunţă o nouă întârziere în lansarea unor negocieri de pace interafgane, relatează AFP, scrie news.ro .

Aceşti 597 de deţinuţi ”implicaţi în crime, jafuri armate, contrabandă” sunt ”prea periculoşi să fie eliberaţi”, a declarat miercuri pentru AFP o sursă guvernamentală.


Printre ei se află ”combatanţi străini”, a precizat sursa citată.

Citește și : Avocatul lui Ivan Safronov, acuzat de SPIONAJ în favoarea NATO, spune că este un ‘dosar fabricat’

”Suntem pregătiţi pentru pace şi vom elibera deţinuţi pentru a ajunge la numărul de 5.000, aşa cum stabileşte acordul” americano-taliban de la Doha, însă ”nu aceste sute de deţinuţi acuzaţi de crime grave”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) – un organ guvernamental afgan – Javid Faisal.

Preşedintele Ashraf Ghani a promis să elibereze 5.000 de deţinuţi talibani – dintre care au fosteliberaţi deja 4.000 -, în schimbul eliberării a 1.000 de membri ai forţelor de securitate afgane deţinuţi de insurgenţi, potrivit Acordului de la Doha, care nu a fost ratificat de Kabul.

În acest text, semnat în februarie, Washingtonul s-a angajat să-şi retragă trupele din Afganistan până la jumătatea lui mai 2021, în schimbul unor garanţii talibane în domeniul securităţii şi lansării unor negocieri de pace interafgane.

Talibanii s-au declarat în mai multe rânduri ”angajaţi” să respecte prevederile acordului, însă impută cu regularitate faptul că nu au fost lansate negocierile Guvernului afgan, pe care-l acuză de faptul că nu eliberează suficient de rapid deţinuţii talibani – în baza unei liste nominale.

”Dacă ei continuă să creeze dificultăţi în acest subiect, asta arată că nu vor ca problemele să fie soluţionate în modrezonabil”, a declarat pentru AFP Zabihullah Mudjahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, care au făcut din schimbul de deţinuţi o condiţie prealabilă lansării negocierilor interafgane.

Citește și : Talibanii încalcă orice acord şi comit un nou atentat sângeros în Afganistan

Autorităţiele afgane ”nu aşteaptă ca talibanii să (le) spună ce deţinuţi să elibereze”, a declarat săptămâna aceasta un purtător de cuvânt al preşedinţiei afgane, Sediq Sediqqi.

Nivelul violenţelor a scăzut în Afganistan după ce talibanii au anunţat un armistiţiu de trei zile, la sfârşitul lui mai, la sfârşitul Ramadanului.

Însă autorităţile afgane denunţă faptul că talibanii şi-au reluat atacurile în ultimele săptămâni.