DISTRIBUIȚI

Sute de noi difuzoare au fost montate în capital afgană Kabul pentru a-i încuraja pe credincioşi să meargă să se roage, au anunţat miercuri responsabilii talibani cu aplicarea legilor religioase, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Ministerul afgan pentru Prevenirea Viciilor şi Promovarea Virtuţii a explicat că numeroase dughene şi alte locuri neutilizate au fost transformate în moschei.


Citește și: Parlamentul European declară Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

”Sub guvernul precedent, au fost retrase difuzoare şi locuitorii nu erau în măsură că asculte Azanul (chemarea la rugăciune a musulmanilor)”, a scris ministerul pe Twitter.

Acesta a precizat că în diferite cartiere din Kabul au fost instalate 400 de difuzoare, pentru ca ”oamenii să poată asculta Azanul în acelaşi timp”.

De la revenirea la putere în august 2021, talibanii au impus o interpretare extrem de riguroasă a islamului şi au introdus treptat reguli tot mai stricte, limitând foarte mult drepturile şi libertăţile femeilor.

Şcolile secundare pentru fete au fost închise. Femeile funcţionar sunt excluse de la majoritatea locurilor de muncă publice sau primesc o sumă de bani infimă pentru a rămâne acasă. De asemenea, femeile nu au permisiunea de a călători singure în afara oraşului lor şi trebuie să poarte vălul integral.

Citește și: Londra INTERZICE Scoţiei să organizeze un nou referendum privind independenţa

 

În noiembrie, talibanii au anunţat că femeile nu mai dreptul de a frecventa parcurile şi grădinile din Kabul.

La începutul lunii, liderul suprem taliban Hibatullah Akhundzada le-a ordonat judecătorilor să aplice toate aspectele shariei (legea islamică), inclusiv execuţii publice, lapidări sau chiar amputări de membre în cazul hoţilor.