DISTRIBUIȚI

Un tribunal din Kiev a început joi examinarea unei cereri a Parchetului General pentru încarcerarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, în cadrul unei anchete pentru abuz de putere în timpul mandatului său, un dosar urmărit de Occident, informează AFP, scrie agerpres.

În prezent deputat, Poroşenko s-a prezentat la audiere în centrul Kievului şi a fost întâmpinat la intrare de sute de susţinători ai săi, printre care deputaţi din partidul lui care-i scandau numele.


Citește și : OMS avertizează Rusia! Totul are legătură cu parada militară

Poroşenko, miliardar care a făcut avere cu fabrici de dulciuri şi de autobuze, este suspectat că l-a obligat pe şeful serviciilor de informaţii să abuzeze de puterile lui în timpul numirii unuia dintre adjuncţii săi, în 2018.

Petro Poroşenko a calificat aceste urmăriri drept „răzbunare din partea celor buni de nimic”.

După ce a preluat preşedinţia Ucrainei în 2014, când estul ţării se cufunda într-un război cu separatiştii proruşi, Poroşenko a pierdut alegerile prezidenţiale din 2019 în faţa lui Volodimir Zelenski, fost umorist, novice în politică şi care promitea să-i trimită la închisoare pe oficialii corupţi.

Poroşenko este citat în circa 15 anchete judiciare declanşate de la sfârşitul mandatului său, însă este pentru prima dată când el este calificat drept suspect şi când Parchetul cere arestarea lui.

Acest dosar a suscitat îngrijorarea reprezentanţelor diplomatice occidentale. „Sistemul judiciar nu trebuie să fie utilizat pentru reglarea conturilor politice”, a avertizat pe Twitter ambasada americană în Ucraina.

Citește și : Congresul american se pregătește să dea o lovitură spionajului tehnologic. China este direct vizată!

În timpul mandatului său, Poroşenko a fost creditat drept un preşedinte care a apropiat ţara sa de Occident, ce susţine Kievul în faţa Moscovei. Însă el este foarte criticat pentru că nu a stăvilit corupţia endemică, inclusiv din anturajul lui. Detractorii săi îl acuză că s-a îmbogăţit în timpul războiului.