DISTRIBUIȚI
Habertürk

Curtea Constituţională a Turciei a respins miercuri o cerere de eliberare a omului de afaceri şi filantrop Osman Kavala, aflat în detenţie de la sfârşitul lui 2017, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, citată de AFP, scrie agerpres.

Kavala este inculpat, împreună cu alte 15 persoane, pentru ”tentativă de înlăturare a guvernului de la putere”, din cauza unui presupus sprijin faţă de manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, cunoscute sub denumirea de ”Mişcarea Gezi”.


Citește și : Pentru a doua zi consecutiv avioane de vânătoare americane au interceptat bombardiere ruseşti lângă Alaska

Avocaţii săi au depus un recurs la Consiliul Constituţional, afirmând că detenţia provizorie de peste un an în cazul clientului lor, un mecena respectat în cercurile intelectuale din Turcia şi din străinătate, constituie ”o încălcare a drepturilor sale”. Dar cererea lor de eliberare a lui Kavala a fost respinsă de înalta curte miercuri, potrivit Anadolu.

”Decizia inexplicabilă a celei mai înalte curţi din Turcia răsuceşte cuţitul în rana nedreptăţii”, a deplâns într-un comunicat Milena Buyum, responsabilă cu campania privind Turcia a Amnesty International.

”Afirmaţiile absurde împotriva lui Osman Kavala sunt o tentativă de a rescrie istoria şi de a face să tacă una dintre personalităţile cele mai importante ale societăţii civile turce”, a adăugat ea.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îi critică în mod constant pe cei care au luat parte sau au susţinut manifestaţiile din 2013, pe care le califică drept ”tentativă de puci”, la fel ca lovitura de stat militară eşuată din iulie 2016.

Citește și : Prima audiere a lui Netanyahu în trei dosare de corupţie, amânată pentru octombrie

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului resping aceste acuzaţii şi văd în acest proces o campanie de intimidare împotriva societăţii civile.

Turcia este în mod constant criticată de către aliaţii săi occidentali, care sunt preocupaţi în legătură cu deteriorarea statului de drept, îndeosebi de la tentativa de puci din 2016, urmată de epurări masive.