DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Un fost parlamentar prokurd, Sirri Sureyya Onder, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru propagandă teroristă, a fost eliberat vineri după ce Curtea Constituţională a decis că această condamnare este o atingere adusă libertăţii de expresie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Condamnat în septembrie 2018 pentru afirmaţii făcute cu prilejul sărbătorilor de Anul Nou kurd, în martie 2013, şi reţinut două luni mai târziu, Sirri Sureyya Onder a fost eliberat după-amiaza şi şi-a revăzut fiica, potrivit fotografiilor distribuite pe reţelele de socializare.


Citește și : Putin: Interesele Washingtonului în Asia au servit drept motiv pentru retragerea SUA din INF

Curtea Constituţională a ordonat joi eliberarea lui şi un nou proces în acest caz, hotărând că această condamnare a fost o încălcare a libertăţii de expresie.

Acest fost deputat al Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, formaţiune prokurdă) a fost judecat alături de liderul kurd Selahattin Demirtas, închis din noiembrie 2016.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan acuză HDP că este vitrina politică a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare clasificată drept teroristă de Ankara şi aliaţii săi occidentali. Totuşi, partidul susţine că este vizat din cauza opoziţiei sale acerbe faţă de guvernul de la Ankara.

Citește și : Organizaţia Internaţională a Muncii cere eliberarea unor angajatori şi sindicalişti închişi în Venezuela